Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Αέριο κοπανιστό και ξεφτίλα στη Ρωσίδα

Θέμος Αναστασιάδης
6 Μαΐου 2008, 11:05
Αέριο κοπανιστό και ξεφτίλα στη Ρωσίδα

Από γεωπολιτική το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν χάνεις αν βάλεις λεφτά στη γη. Ιδίως αν γνωρίζεις ότι θα περάσει από κει κάνα μεγάλο έργο. Το να παίρνουμε φυσικό αέριο και από τους Ρώσους μού φαίνεται πολύ καλό και μπράβο σε όσους το υλοποίησαν, αρκεί να μην προσπαθούν να μας «ψήσουν» ότι υπάρχει τίποτα τζάμπα στη ζωή. Πιο εύκολα μπορώ να πιστέψω ότι ο Ριβάλντο είναι κρυφο-Ολυμπιακός, παρά το ότι ο Πούτιν είναι ορκισμένος φιλέλληνας και ότι κάθε πρωί πριν φύγει για το Κρεμλίνο φιλάει τη γαλανόλευκη για να του πάει καλά η μέρα. Ούτε τρώω το παραμύθι ότι τώρα δεν έχουμε... ανάγκη τους Αμερικανούς! Oύτε ότι τάχα μου έπεσαν στην ανάγκη μας εκείνοι. Μα... από εκεί παίρνουμε τα πετρέλαια; Και εν πάση περιπτώσει, σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά όλα είναι το ίδιο ακριβά. Αλλά και να μην ήταν, ακόμη κι αν, λέμε αν ο Πούτιν μας έστελνε πετρέλαιο με 50 δολάρια το βαρέλι, πάλι τα λαμόγια της ελληνικής αγοράς θα έφταναν τη βενζίνη στο 1,5 ευρώ το λίτρο, με το επιχείρημα ότι ανέβηκε η ταρίφα στις Ρωσίδες των επαρχιακών μπαρ! (Αμα μας βλέπουν κι αυτές να κάνουμε όλο ρεβεράντζες και υποκλίσεις στον Πούτιν, ξεπέφτουμε στα μάτια τους, να το ξέρετε! Και θα το πληρώσουμε διπλά αν είναι να γίνουμε...σερβιτόροι των Ρώσων μεγιστάνων, που πάνε στο «Λαγονήσι Resort» και στο «Ελούντα», όπως μας απειλεί ο Αρης, ο «θεός» του πολέμου του Τουρισμού.

Θέλω να πω ότι αν ο Καραμανλής πιστεύει ότι θα ξεμπερδέψει με το αραχνιασμένο δόγμα του εθνάρχη θεού «έξω πάμε καλά», μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Γιατί καλός είναι ο South Stream αγωγός και οι μαγκιές που κάνουμε εκ του ασφαλούς στον απερχόμενο Μπους, αλλά όταν πας στο πρατήριο και σε κατακλέβουν εταιρείες, διυλιστήρια και πρατηριούχοι μαζί, με τις ευλογίες του Φώλια, αποδεικνύεται ότι το κράτος-«Ρασπούτιν» κερδίζει τον Πούτιν.

Οταν το ίδιο τροφοδοτεί το τρελό τρενάκι των ανατιμήσεων, επιτρέποντας την αισχροκέρδεια στα καύσιμα, άντε να ελέγξει μετά τα μακαρόνια και το ρύζι! (Για δες καιρό που βρήκε να ακριβύνει κι αυτό. Πάνω που ο Ελληνας εθίστηκε στο σούσι.) Κι αφού βγεις στον πηγαιμό για την εθνική οδό και πληρώσεις ακριβότερα διόδια για τον... ίδιο δρόμο που είχες και πριν, με… την υπόσχεση ότι ΘΑ στον φτιάξουν στο μέλλον, καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται του Πούτιν, αλλά της… Πουτίνας! Εντάξει, το να σου παραδίδουν έτοιμο, σένιο και «δεν ξανάγινε» έναν νέο αυτοκινητόδρομο ή μία σούπερ γέφυρα και να σου λένε «για να περάσεις κάνει τόσο», κάπου το βλέπεις, το εκτιμάς και το καταλαβαίνεις (αρκεί να μην το παρακάνουν μετά που σ’ έχουν βάλει στο χέρι). Αλλά το να πληρώνεις προκαταβολικά για δρόμο, τον οποίο μάλιστα έχεις ήδη πληρώσει από τους φόρους σου, για να γίνει καλύτερος στο ΜΕΛΛΟΝ, αυτό δεν καταπίνεται και δεν λέγεται «αυτοχρηματοδότηση». Εργο με αυτοχρηματοδότηση, από τα λίγα οικονομικά που γνωρίζω, είναι ότι πάει ο κατασκευαστής, παίρνει λεφτά από τις τράπεζες, και ίσως από το κράτος, και το φτιάχνει. Δεν τα παίρνει προκαταβολικά από τον λαό! Αυτό δεν είναι αυτοχρηματοδότηση, είναι… τσεπο-χρηματοδότηση! Από την τσέπη μας! Παρότι η συγκεκριμένη περίπτωση ενοχλεί περισσότερο ψυχολογικά, ενώ τα πολλά μάς τα παίρνουν από χίλιες δυο πλευρές, ιδίως δε αν γίνει και κάνα έγκλημα με αύξηση του ΦΠΑ, είναι ενδεικτική τού πόσο αδιάφορα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομική συντριβή των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Δεν ξέρω αν έξω πάει όντως καλά ο Καραμανλής και θα ήμουν πιο σίγουρος αν δεν είχα ακούσει τον Βλαντιμίρ να λέει τόσες φορές το όνομα «Macedonia» σαν το «Χριστός Ανέστη» στην εκκλησία. Μπας κι έχει πιάσει το «ψώνιο» μας και μας δουλεύει κι αυτός; Ξέρω μόνο –στα σίγουρα- ότι μέσα δεν πάμε καθόλου, μα καθόλου, μα καθόλου καλά. Γι’ αυτό κι ο Τσίπρας αγανάκτησε και πήγε δέκα μέρες στο εξωτερικό -όπως είχε αποσυρθεί και ο Λένιν στην Ελβετία πριν από την Οκτωβριανή- για να σχεδιάσει την επερχόμενη επανάσταση. Κι αν έχει και κάνα μπιτόνι με φθηνό πετρέλαιο του Τσάβες μαζί του, ποιος τον πιάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: