Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Επεισόδια στο κέντρο, εισβολή στη Νομική

Επεισόδια στο κέντρο, εισβολή στη Νομική

29 Μαΐου 2008, 19:12



Επεισόδια προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια φοιτητικού συλλαλητηρίου.

Νεαροί κουκουλοφόροι που είχαν παρεισφρήσει στην πορεία των φοιτητών έκαψαν την ελληνική σημαία, προκάλεσαν ζημιές σε μία τράπεζα και δύο καταστήματα, ενω πέταξαν μπουκάλια με νερό σε άνδρες των ΜΑΤ. Οι φοιτητές κατάφεραν να απομονώσουν τους κουκουλοφόρους και τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν.

Λίγο αργότερα, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην Νομική Αθηνών, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου και αποχώρησαν.

Την ίδια ώρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο, όπου αυτή την Πέμπτη είχαν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών σε έξι σχολές που τελούσαν υπό κατάληψη, στις δύο δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά, αφού φοιτητές εισέβαλαν στο κτίριο της Γεωπονικής, άρπαξαν τις κάλπες και τις πέταξαν σε χωράφια. Οι δύο σχολές εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη.



Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο φοιτητών στα Προπύλαια, ενώ υπό κατάληψη θα τελεί και την Παρασκευή το Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά, σε ένδειξη συμπαράστασης των φοιτητών προς τους καθηγητές που απεργούν.

Τη «φωτιά» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ανάψει ο νέος νόμος πλαίσιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος για την ανάδειξη πρυτάνεων και προέδρων, νέο τρόπο αξιολόγησης των πανεπιστημιακών αλλά και των Ιδρυμάτων, αλλαγή στον τρόπο διανομής των συγγραμμάτων, διαγραφή από τα μητρώα των σχολών των αιωνίων φοιτητών, καθώς και μία και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις.

Στο νοσοκομείο παραμένει ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος με εγκεφαλική διάσειση, που υπέστη την Τετάρτη, όταν στην προσπάθειά του να αποτρέψει την είσοδο φοιτητών στη συνεδρίαση της Συγκλήτου τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν την Τετάρτη και οι δρόμοι γύρω από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όταν ομάδες φοιτητών συγκρούστηκαν μεταξύ τους, εκτοξεύοντας πέτρες και βόμβες μολότωφ. Ομάδα φοιτητών κατέλαβε το γραφείο του πρύτανη και σταμάτησε η εκλογική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: