Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Πρόστιμο στην ΕΛ.ΑΣ. για τις κάμερες του C4I

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΜΑΪΟΥ 2008 - 01:56



Πρόστιμο στην ΕΛ.ΑΣ. για τις κάμερες του C4I
29 Μαΐου 2008, 18:34

της Βασιλικής Κόκκαλη
Επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην ΕΛ.ΑΣ. επειδή λειτουργούσαν, παρά την απαγόρευση, οι κάμερες του συστήματος C4I - όπως και 13 ακόμα κάμερες που ήταν σε πλατείες, χώρους συγκεντρώσεις κ.λπ. Το πρόστιμο επιβλήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επειδή οι κάμερες λειτουργούσαν αν και είχε λήξει η ισχύς των αποφάσεων που επέτρεπαν την καταγραφή.

Η παράνομη βιντεοσκόπηση διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων που έκανε η Αρχή, τον Μάιο του 2007, στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι κάμερες του C4I λειτουργούσαν κανονικά, όπως επίσης κανονικά λειτουργούσαν και 13 από τις 32 κάμερες για τις οποίες είχε διαταχθεί η αφαίρεσή τους. Επιπλέον, τα μέλη της Αρχής διαπίστωσαν ότι η ΕΛ.ΑΣ. τηρούσε σε αρχείο τα βίντεο των καμερών πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των επτά ημερών. Ετσι, επιβλήθηκε πρόστιμο στην ΕΛ.ΑΣ., την ακύρωση του οποίου ζήτησαν με προσφυγή τους στο ΣτΕ τα υπουργεία Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ επικύρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη, το πρόστιμο των 3.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ., κρίνοντας ότι είναι νόμιμο και αιτιολογημένο.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν μπήκε στην ουσία των υποθέσεων όσον αφορά προσφυγές που είχαν καταθέσει 41 συνολικά άτομα, ανάμεσά τους η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. - Αλ. Μαγκάκη, ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Ε. Κόρακας, καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές κ.ά. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες επετράπη από το 2004 έως τις 24-5-2007 η παράταση λειτουργίας των 293 καμερών του συστήματος C4I και των 49 που προϋπήρχαν του συστήματος αυτού για διευκόλυνση και έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι δίκες αυτές καταργήθηκαν καθώς έληξε η ισχύς της απόφασης που επέτρεπε τη λειτουργία των καμερών, ενώ ισχύει πλέον νέο νομοθετικό πλαίσιο από τις αρχές του έτους, που επιτρέπει να λειτουργούν οι κάμερες της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: