Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12304&subid=2&tag=9509&pubid=1987111

Ενας σημαντικός σεισμός, όπως αυτός που άφησε τουλάχιστον 60.000 νεκρούς στη νοτιοδυτική Κίνα, μπορεί να προκαλέσει και άλλους σεισμούς στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών σεισμολόγων.

Αυτή η απροσδόκητη ανακάλυψη θα μπορούσε στο μέλλον να συντελέσει στη διεξαγωγή καλύτερων προβλέψεων για τη συχνότητα και την ένταση των μετασεισμικών δονήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 12 από 15 μεγάλους σεισμούς, έντασης μεγαλύτερης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκαν από το 1990 και μετά, παρήγαγαν σεισμικά κύματα επιφανείας που πυροδότησαν μικρότερα σεισμικά γεγονότα σε υπάρχοντα ρήγματα σε απόμακρες ηπείρους.

Για παράδειγμα, ο μεγάλος σεισμός τον Δεκεμβρίου του 2004, που εκδηλώθηκε ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα στην Ινδονησία, προκάλεσε σεισμικά γεγονότα σε πολύ μακρινές περιοχές, όπως στην Αλάσκα, την Καλιφόρνια και τον Ισημερινό.

Αν και οι σεισμοί που προκλήθηκαν από τους μεγάλους σεισμούς ήταν γενικά μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα από 3 έως 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, δεν υπάρχει κανένας λόγος που να αποκλείει ότι θα μπορούσαν να είναι της ίδιας έντασης ή και μεγαλύτεροι από τους πρώτους.

«Θα μπορούσαν να είναι οποιοδήποτε μέγεθος» εξηγεί ο σεισμολόγος Τομ Πάρσον, ο οποίος σε προηγούμενη έρευνα προσδιόρισε οκτώ περιπτώσεις στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα κατά τις οποίες ένας μεγαλύτερος σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ οδήγησε σε άλλον που ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: